divendres, d’agost 18, 2006

COMUNICAT SOBRE "L'ABOCADOR" DE MALDÀ

La PLATAFORMA DE LLORENS ha estat creada per a oposar-se al projecte, promogut per l’empresa Adobs Orgànics SL, de la construcció de la “Planta de Compostatge” de Maldà, , situada en el paratge “Comes” del seu terme municipal. Vistes les declaracions del Sr. Alcalde de Maldà sobre la “retirada total i definitiva” del projecte de construcció d’un “Abocador”, la Plataforma de Llorens vol fer una sèrie de comentaris:

1r. La creació de la Plataforma de Llorens va ser provocada com a reacció per la instal·lació d’un abocador encobert al terme municipal de Maldà.

2n. La Plataforma de Llorens no té altre objectiu que el de defensar la qualitat de vida dels habitants de Llorens i de tota la comarca, la salut dels ciutadans, la integritat del territori, així com l’activitat econòmica tradicional de la nostra terra i les seues perspectives d’un futur digne.

3r. La Plataforma de Llorens ha volgut informar objectivament, a partir d’un estudi acurat del projecte de la “Planta de Compostatge”, a totes les persones que s’hi han posat en contacte a través de la seua webblog ( www.plataformallorens.blogspot.com ) o a través d’algun dels seus membres.

4t. La Plataforma de Llorens considera que, encara que s’anomeni “Planta de Compostatge de Maldà”, aquesta instal·lació afecta tota la rodalia. En concret la distància que separaria l’Abocador de les poblacions veïnes és la següent:

L’Espluga Calba: 3 Km.
Els Omells de Na Gaia: 3.4 Km.
Llorens: 3.8 Km.
Vallbona de les Monges: 4.2 Km.
Fulleda: 5.5 Km.
Maldà: 5.5 Km.
Belianes: 6.4 Km.
Sant Martí de Maldà: 6.4 Km.

Per aquest motiu la Plataforma de Llorens s’ha vist implicada de forma absoluta en l’oposició a la implantació de l’Abocador de “Maldà”.

5è. La Plataforma de Llorens considera que no es pot instal·lar una Planta de Compostatge (Abocador) d’aquestes dimensions, fins a 131.000 Tm per any, sense tenir en compte l’opinió dels municipis, pobles, associacions, cooperatives, entitats diverses i, finalment, habitants afectats, tant de la comarca de L’Urgell com de la comarca de Les Garrigues.

6è. La Plataforma de Llorens manifesta la seua repulsa més punyent i enèrgica pel tracte rebut per part de l’Alcaldia de Maldà. No es pot tractar de mentiders ni de maltractadors psicològics a bona part dels alcaldes de la rodalia, a les plataformes creades per a defensar els interessos de la població afectada i, encara, a tots els manifestants que de forma totalment pacífica i cívica han expressat el seu rebuig a la construcció d’aquesta suposada “Planta de Compostatge”.

7è. La Plataforma de Llorens, a partir del que diu el projecte de la construcció d’una planta de compostatge en el paratge “Comes” del terme municipal de Maldà (L’Urgell), informa tothom que dels materials a tractar en aquesta instal·lació un 9% (fins a 12.000 Tm/any) serien fangs procedents d’EDARs (Estacions Depuradores d’Aigües Residuals); un 7% (fins a 9.200 Tm/any) provindrien de fangs industrials; i un 10% (fins a 13.000 Tm/any) serien altres subproductes orgànics industrials sense determinar. Així mateix, informa que els esmentats fangs contenen un percentatge de metalls pesants que no es poden compostar (Cadmi, Coure, Níquel, Plom, Zenc, Mercuri, Crom). I, per tant, aquests metalls pesants poden passar a la cadena alimentària i afectar la salut humana. La Plataforma de Llorens considera que s’han de contrastar les dades per tal d’evitar possibles enganys o falsedats de les entitats que promouen aquestes “Plantes de Compostatge”.

8è. La Plataforma de Llorens se solidaritza amb tots els ciutadans afectats per la construcció d’aquest Abocador, tant els ciutadans de Maldà com els dels pobles veïns. Tanmateix, considera que les qüestions personals no tenen res a veure amb el tema de la “Planta de Compostatge”. Aquest tema sobrepassa, en molt, les qüestions de relació personal i afecta els principis i actuacions de les persones.

9è. Així mateix, la Plataforma de Llorens se solidaritza amb tots els padrins i padrines interns de la Residència geriàtrica de Maldà que durant aquesta Festa Major, i previsiblement totes les que vinguin –si Déu vol-, no podran aclucar l’ull durant tres dies seguits perquè al capçal del llit els muntaran l’escenari dels músics. És penós que el Sr. Alcalde aporti l’argument basat en el soroll de les casserolades per menystenir els opositors a la “Planta de Compostatge”.

10è. Finalment, la Plataforma de Llorens no pot comprendre com des dels poders polítics, tret d’algun cas excepcional (Sr. Miquel À. Estradé), no hi hagi hagut un posicionament clar i contundent en contra de la construcció de l’Abocador a Maldà. És inconcebible que els poders públics no tinguin en compte la força de la ciutadania que es manifesta, dia si i dia també, en contra d’aquest Abocador encobert. Així mateix, la Plataforma de Llorens no entén com els mitjans de comunicació d’abast nacional (TV3, Avui, Periódico, La Vanguardia, ... ) no s’hagin fet més ressò d’aquest tema, malgrat la dimensió que ha tingut la protesta en les nostres terres.


Per totes les raons exposades, i no per cap interès ocult, la Plataforma de Llorens considera que la “Planta de Compostatge” – Abocador de Maldà no s’ha de construir mai. Mai. Ni a Maldà ni a cap altre lloc que no generi tots aquests residus. El tractament dels residus s’ha de realitzar en origen i, en cap cas, no ha de malmetre el territori. D’altra banda, exigim que el Consell Comarcal de L’Urgell i tots els seus alcaldes blindin la comarca contra aquests abocadors, mal dits “Plantes de Compostatge”, i també contra tota instal·lació que degradi el nostre territori.

PLATAFORMA DE LLORENS


Llorenç de Rocafort, a 18 d’agost de 2006

9 Comments:

At 4:14 p. m., Anonymous Anònim said...

Estic molt d'acord en la valoració de la plataforma encara que el tema es podria explicar més per si queda alguna persona que es partidària de l'abocador sense motius no econòmics.
11) La manera d'actuar que té l'empresa no es de fiar com es pot veure si llegim l'enllaç de la dreta del weblog on reconeix que no fa cas de les lleis i per tant tot el que pugui dir és paper mullat i no mereix cap mena de credibilitat.

 
At 4:58 p. m., Anonymous Anònim said...

Jo posaria el 12) Si bé sempre es diu per par de l'ajuntament que aquest projecte te tots els permisos favorbles s'ha de recodrar que no hi ha estudi d'impacte paisatgistic, que el Departament d'Urbanisme ha denegat per dues vegades la seva tramitació,la primera el 8 de juny de 2004 per falta de l'avaluació d'impacte ambiental i per que al projecte presentat de 100.000 tones de subproductes orgànics cal afegir 46.666m3 de material estructurant. Això suposa un tractament total de 142.000Tm. Per tant la proposta d'Urbanime acorda SUSPENDRE L'APROVACIÓ DEL PROJECTE.La segona el 14 de juny de 2006 i aquest informe diu que el nou projecte aportat varia la distribució dels espais on es realitzen les activitats i incrementa la superficie edificada de 0m2 a 10.500m2, fet que comporta una variació substancial, per tant la proposta d'Urbanime acorda: SUSPENDRE L'APROVACIÓ DEL PROJECTE I SOL.LICITAT ESTUDI D'IMPACTE PAISATGISTIC I SOL·LICITAR IMFORME AL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT I HABITATGE, EN RELACIÓ AL NOU PROJECTE.
Penso doncs que es veu CLAR que aquest projecte no te tots els permissos, si el tingues l'empresa começaria a constuir digues el que digues l'ajuntament

 
At 5:01 p. m., Anonymous Anònim said...

12) L'alcalde de Maldà no ha exposat ni ha donat informació del projecte ni ha rebatut cap dels arguments de la gent que hi estava en contra; sinó que s'ha limitat a amagar-se, no donar la cara i desprestigiar a alcaldes veins sense motiu, rao ni coneixement de causa. A més tal com declara al diari la manyana no va fer declaracions a la premsa “como castigo por el trato desfavorable que he recibido de ella”.
Un alcalde no pot imposar un projecte en contra de la voluntat de les persones afectades i encara menys negar-se a fer cap mena d'explicació ni aclariment

 
At 5:07 p. m., Anonymous Anònim said...

Estic totalment d'acord amb el comunicat de la plataforma, en especial amb el punt 10. Potser és que ara estem de vacances... Però em nego a que el tema continuï sent una mena de forat negre per la premsa de més gran abast i un no tema per les campanyes electorals.
Els polítics cal que es posicionin per saber que en podem esperar i no trobar-nos amb sorpreses una vegada han estat elegits.
Respecte a l'alcalde de Maldà penso que si li quedés una mica de dignitat el millor que hauria pogut fer és no posar més llenya al seu propi foc, després de llegir el seu decret només se m'ocorreix una paraula: dimissió.

 
At 5:42 p. m., Anonymous Anònim said...

El consell comarcal de l'Urgell (on CIU te la majoria) és contrari a la construcció d'una planta de compostatge al terme municipal de Maldà. (diari segre). El secretario general de UCD y portavoz adjunto de CIU al Parlament de Catalunya… explicar las verdades, la bondad y la necesidad de la planta (diari la mañana) El vicepresidente de la intercomarcal de Unió Democràtica de Catalunya en les Terres de Lleida y responsable de política municipal, Juli Muro…el Goven “no puede permitir que la actividad económica de la comarca aumente gestionando residuos que enriquecen otras partes del territorio”. L’alcalde de Maldà (CIU) está a favor de la planta de Malda. Concluint, un diu que si i l'altre que no. Si això hi afegim que hi ha politics que tenen participacions en aquest tipus d'empresa podem dir que l'intenció de CIU es si però per les eleccions es no. Per tant si en les properes eleccions sortís CIU podriem tornar a tenir problemes. No crec que mai cap polític es posicioni en aquests temes perquè ja saben que la voluntat popular és que no pero en algun lloc han de ser-hi.

 
At 1:43 p. m., Anonymous Anònim said...

Heu llegit aquest escrit del diari avui? Es molt vell pero dona que pensar

L'última setmana de maig del 2000, el departament de Medi Ambient estava plenament decidit a donar el seu vist-i-plau a la construcció d'un abocador a Juncosa, un municipi de 600 habitants a la comarca de les Garrigues. La iniciativa de la unió temporal d'empreses formada per Inusa, Cespa i Cespa GR (grup Agbar) tenia el suport de l'Ajuntament de Juncosa, mentre que l'oposició comarcal i ecologista no havia arribat a provocar situacions de tensió extrema.
La major part dels factors eren, doncs, favorables a la proposta d'abocador de Juncosa. Però, el 2 de juny, un accident va acabar amb la vida de tres treballadors de la planta de tractament de fangs de la depuradora de Teià. La planta sinistrada estava gestionada per Cespa GR i, en un moment de crispació com aquell, era molt fàcil que els sectors que s'oposaven a l'abocador de Juncosa preguntessin per la seguretat d'una instal·lació que proposava una empresa que acabava de tenir un accident tant greu com el de Teià, segons ha reconegut ara el conseller Felip Puig
"HAN DE MORIR TRES PERSONES PERQUE NO ET POSIN UN ABOCADOR. PRIMER S'HA DE VEURE SI PODEM ENGANYAR A TOTHOM DIENT QUE ES SEGUR A VEURE SI COLA"

 
At 7:46 p. m., Anonymous Anònim said...

El més greu es que va ser Conseller de Medi Ambient entre 1999 i Novembre de 2001

 
At 7:46 p. m., Anonymous Anònim said...

El més greu es que va ser Conseller de Medi Ambient entre 1999 i Novembre de 2001

 
At 6:43 p. m., Anonymous Anònim said...

Bé, aquesta és la meva primera visita al teu bloc! Som un grup de voluntaris i començar una nova iniciativa en una comunitat regional en el mateix lloc exacte. El teu bloc ens ha proporcionat informació valuosa per a treballar. Vostè ha fet una tasca meravellosa!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home